Zajączki robi się w bardzo podobny sposób. Finalnie różnią się sposobem spięcia (ze spinaczem lub bez) i wielkością. Zajączek z serwetki to ciekawy pomysł na dekorację wielkanocnego stołu.

Sposób pierwszy: Serwetkę rozkładamy, a następnie składamy na trzy części tworząc szeroki pas. Teraz zaznaczamy palcem środek pasa i zginamy serwetkę z dwóch stron do siebie tworząc daszek. Zauważamy, że na dole serwetka się dzieli na dwie części. Z nich właśnie powstaną uszy zajączka. Dolne części również zginamy po skosie do góry (nie od środka, czyli tam, gdzie serwetka się dzieli, tylko po bokach). Czynność powtarzamy jeszcze raz. Teraz obracamy całą serwetkę na drugą stronę i zaginamy trójkątną część do góry. Ponownie obracamy serwetkę i łączymy brzegi spinaczem (zaokrąglamy w środku, aby zajączek mógł stać). Na koniec starczy uformować uszy.

Sposób drugi: Serwetkę rozkładamy tylko do połowy, następnie składamy na pół wzdłuż dłuższej krawędzi tworząc wąski, długi pas. Zaznaczamy palcem środek pasa i zginamy serwetkę z dwóch stron do siebie tworząc daszek. Serwetkę zaginamy po skosie w dolnej części z dwóch stron do góry (powstaje kwadrat). Czynność powtarzamy jeszcze raz. Serwetkę obracamy na drugą stronę i zginamy do góry trójkątną część. Ponownie odwracamy na drugą stronę i spinamy zajączka. W tym celu wsuwamy jeden bok w drugi. Serwetce nadajemy zaokrąglony kształt, aby zajączek mógł stać (wzmacnia to też łączenie). Formujemy uszy.

Materiały:

  • serwetka
  • spinacz

zajączki z serwetki