Do  kubka wsypujemy 3 kopiate łyżeczki mąki i 3 pełne łyżeczki kleju. Mieszamy wszystko razem, wykładamy na folię i wyrabiamy na jednolitą masę (w razie potrzeby można dodać trochę wody i kleju). Formujemy wałek i dzielimy go na 3 części. Z jednej części formujemy kulkę i rozwałkowujemy ją na placek o grubości około 3 mm. Za pomocą foremki wycinamy z ciasta gwiazdę i kładziemy ją na koszulce, ale wcześniej posypujemy koszulkę mąką żeby gwiazda się nie przykleiła. Patyczkiem do szaszłyków robimy dziurkę w jednym z ramion (do zawieszenia), a zatyczką od pisaka i koralikiem odciskamy wzory w cieście.

Z drugiej kulki także formujemy placek, wycinamy kółko za pomocą zakrętki, podsypujemy mąką i robimy otwór patyczkiem a następnie ozdabiamy odciskając zatyczkę od pisaka. Ostatnią kulkę rozwałkowujemy na duży placek i za pomocą patyczka do szaszłyków wycinamy kształt choinki. Na czubku robimy dziurkę, a następnie ozdabiamy odciskając zatyczkę i koralik.

Zostawiamy do wyschnięcia na około 12 godzin. Po wyschnięciu malujemy ozdoby farbami akwarelowymi, przewlekamy przez otwór zawieszkę i gotową ozdobę możemy powiesić na choince.

Materiały:

Narzędzia:

  • łyżeczka
  • patyczek do mieszania
  • foremka do ciastek – gwiazda
  • pisak (fibracolor)
  • duża zakrętka od butelki
  • koralik
  • foliowa koszulka na dokumenty (podkładka)
  • nożyczki

Ozdoby na choinkę