Z czarnej bibuły wycinamy 3 prostokątne kawałki o wymiarach około 2 cm x 8 cm. Na ich krótszych krawędziach przyklejamy złożony na pół kawałek żółtej bibuły w taki sposób, aby miejsce złożenia znalazło się na krawędzi czarnej bibuły. Czarną bibułę z żółtym końcem zwijamy w sznurek. W ten sposób powstały słupki kwiatowe. Przyklejamy je do patyczka w taki sposób aby wystawały na około 5 cm oklejając kawałkiem czarnej bibuły.
Z krepiny wycinamy 3 kawałki o wymiarach 10 cm x 40 cm - ważne jest aby dłuższa krawędź była prostopadle do marszczenia. Na pasku wykonujemy nacięcia co 1,5 cm na głębokość 8 cm równolegle do marszczenia. Nacięte paski zwijamy na patyczku do szaszłyków. Z tyłu, po nie naciętej stronie krepiny smarujemy ją klejem. Przyklejamy krepinę do patyczka od góry do dołu w taki sposób, aby zwinięte elementy były na górze.
Z krepiny wycinamy mała prostokątne kawałki o wymiarach około 4,5 cm x 3 cm. Naklejamy na siebie jego krótsze krawędzie. Powstanie mały rulon. Spłaszczamy rulon i wycinamy na jednej krótszej krawędzi kilka trójkątów. Z żółtej bibuły prasowanej wycinamy 3 paski o szerokości 5 mm i długości 3 cm i zwijamy je w sznurek. Będą to pręciku kwiatu. Łączymy je ze sobą owijając u dołu drucikiem.
Z żółtej bibuły wycinamy 3 paski o wymiarach 1 cm x 6 cm. Wąski koniec każdego paska zaginamy na około 1 cm i zwijamy całość w sznurek. Z fioletowej bibuły odcinamy paski o szerokości 2,5 cm tnąc wzdłuż marszczenia. Tniemy je na 6 kawałków o długości 10 cm. Kciukiem i palcem wskazującym jednej ręki chwytamy fioletowy pasek tuż przed połową. Kciukiem i palcem wskazującym drugiej ręki chwytamy naprzeciwko.
Snopek słomy składamy na pół. Z gazety zwijamy kulę i umieszczamy ją w miejscu zgięcia słomy. Poniżej związujemy całość sznurkiem. W ten sposób otrzymamy wypukłą głowę Marzanny. Rozdzielamy słomę pod miejscem związania i prostopadle umieszczamy nowy, krótszy snopek słomy. Dokładamy pionowo patyk, dzięki któremu będziemy mogli nieść Marzannę. Umieszczamy go pod pierwszym wiązaniem. Związujemy snopek po raz drugi poniżej dodanego poziomego snopka.
Z żółtej bibuły wycinamy 6 płatków według szablonu. Odcinamy także pasek o szerokości 2 cm oraz kawałek o wymiarach 7 cm x 10 cm. Pasek składamy na 3 części i przecinamy. Składamy krótszą krawędź każdego kawałka na około 5 mm i zwijamy całość w sznurek tworząc w ten sposób słupki kwiatu. Dłuższą krawędź prostokątnego kawałka umieszczamy pomiędzy ząbkami na zatyczkach pisaków – kręcąc nimi tworzymy falbankę. Można również pozaginać w harmonijkę.
Malujemy na zielono styropianową kulę. Odkładamy ją do wyschnięcia. Z małego plastikowego kubeczka odcinamy górną krawędź - około 5mm. W kubeczku mieszamy ze sobą ryż i klej magiczny, tak, aby ryż dobrze się skleił. Całość powinna sięgać prawie do krawędzi kubka. Wyrównujemy palcem powierzchnię mieszaniny, a następnie wbijamy do niej patyczek do szaszłyków ostrzem do góry.
Odcinamy wierzch butelki do wysokości 10 cm (razem z zakrętką). Na spodzie butelki znajduje się 5 wybrzuszeń. Zaznaczamy markerem 3 z nich razem z kawałkiem bocznej ścianki (do około 15 cm) zaokrąglając na końcu. Będą to liście. Markerem dzielimy obwód górnego kawałka butelki na 6 w miarę równych części i przecinamy pionowo od krawędzi do zakrętki.
Strona 2 z 3