Z kolorowej bibuły wycinamy kółka o średnicy około 1 cm. Klej magiczny wyciskamy do pojemnika i dodajemy trochę wody. Mieszamy. Rozcieńczonym klejem smarujemy jajko i przyklejamy kółka z bibuły. Dociskamy je pędzlem. Staramy się układać kółka w taki sposób, aby nie było widać białego kolory spod spodu. Kółka mogą nachodzić na siebie. Tak przygotowane jajko odkładamy do wyschnięcia. Po wyschnięciu klej staje się przezroczysty. Takie jajko jest prostą i ciekawą dekoracją.
Wielkanoc
Z bibuły odcinamy plaster o szerokości około 2 cm. Zwijamy bibułę w sznurek. Powtarzamy dla kilku kolorów bibuły. Smarujemy klejem górną część jajka. Przyklejamy koniec sznurka na samej górze. Resztę owijamy wokół na kształt ślimaka. Drugi sznurek w innym kolorze przyklejamy w podobny sposób. Trzeci sznurek przyklejamy na kształt wężyka tworząc pionową falbankę. Kolejny sznurek przyklejamy poziomo tworząc trzywarstwowy wężyk o szerokości 2 cm.
Z pianki koloru cielistego wycinamy głowę baranka, z białej skorupki jajek oraz kopytka baranka. Składamy na pół kartkę A5. Z zielonego filcu wycinamy kształt trawnika, nieco węższy od kartki oraz kilka kępek trawy. Przy użyciu pinezki mechacimy powierzchnię zielonego filcu. Podobnie postępujemy z wyciętą z brązowego filcu gałązką. Do kartki przyklejamy trawnik, a na nim po lewej stronie wycięty z brązowej pianki krzyż. Po prawej stronie przyklejamy gałązkę z filcu.
Przed przystąpieniem do przygotowywania palmy warto wcześniej przygotować kilka elementów. Pierwsza rzecz to pokolorowanie ususzonej trawy. Robimy to za pomocą barwników do jajek i odkładamy do wyschnięcia. Druga rzecz to kwiaty. Do palmy przygotowujemy 4 rodzaje kwiatów z bibuły w różnych kolorach. Różnią się one wyglądem i wielkością. Trzecia rzecz to zielona bibuła, której krawędzie nacinamy na kształt źdźbeł trawy.
Odcinamy kawałek bibuły o szerokości 8 cm i długości około 50 cm. Składamy bibułę dwa razy na pół a następnie na trzy. Nacinamy krawędzie do połowy długości. Również bibułę nacinamy do połowy dzieląc kawałek na 5 równych części. Końce naciętych kawałków zaokrąglamy. Rozkładamy całość i przecinamy na pół. Naklejamy połówki na siebie. Składamy dwa razy na pół i ścinamy pod kątem oba dolne wierzchołki. Na środku wycinamy kształt trójkąta.
Ciasto dzielimy na 8 części – 4 najmniejsze (nogi), 2 trochę większe (rogi), 1 dużą (głowa) i 1 największa (tułów). Z największej części robimy kulę i rozpłaszczamy ją. Podobnie postępujemy z dużą i przyczepiamy ją do największej kuli. Z dwóch małych części robimy wałeczki, po czym zwijamy je w ślimaka i przyczepiamy do głowy – będą to rogi. Z czterech najmniejszych części formujemy wałeczki i przyczepiamy u dołu po dwa koło siebie – jako nogi.
Zieloną kartkę składamy w poprzek na pół. Z brązowej rafii oddzielamy długie, szerokie włókna na koszyczek. Odcinamy z nich 7 kawałków o długości około 12 cm. Około 2-3 cm od dołu kartki przyklejamy jedne końce włókien blisko siebie. Na nich przyklejamy jeszcze jeden kawałek. Około 1 cm poniżej górnych końców przyklejamy pasek rafii w taki sposób, aby góra była sporo szersza niż dół. Końce rafii przyklejamy na dołożonym pasku.
Strona 4 z 5