Przed przystąpieniem do przygotowywania palmy warto wcześniej przygotować kilka elementów. Pierwsza rzecz to pokolorowanie ususzonej trawy. Robimy to za pomocą barwników do jajek i odkładamy do wyschnięcia. Druga rzecz to kwiaty. Do palmy przygotowujemy 4 rodzaje kwiatów z bibuły w różnych kolorach. Różnią się one wyglądem i wielkością. Trzecia rzecz to zielona bibuła, której krawędzie nacinamy na kształt źdźbeł trawy.
Odcinamy kawałek bibuły o szerokości 8 cm i długości około 50 cm. Składamy bibułę dwa razy na pół a następnie na trzy. Nacinamy krawędzie do połowy długości. Również bibułę nacinamy do połowy dzieląc kawałek na 5 równych części. Końce naciętych kawałków zaokrąglamy. Rozkładamy całość i przecinamy na pół. Naklejamy połówki na siebie. Składamy dwa razy na pół i ścinamy pod kątem oba dolne wierzchołki. Na środku wycinamy kształt trójkąta.
Ciasto dzielimy na 8 części – 4 najmniejsze (nogi), 2 trochę większe (rogi), 1 dużą (głowa) i 1 największa (tułów). Z największej części robimy kulę i rozpłaszczamy ją. Podobnie postępujemy z dużą i przyczepiamy ją do największej kuli. Z dwóch małych części robimy wałeczki, po czym zwijamy je w ślimaka i przyczepiamy do głowy – będą to rogi. Z czterech najmniejszych części formujemy wałeczki i przyczepiamy u dołu po dwa koło siebie – jako nogi.
Zieloną kartkę składamy w poprzek na pół. Z brązowej rafii oddzielamy długie, szerokie włókna na koszyczek. Odcinamy z nich 7 kawałków o długości około 12 cm. Około 2-3 cm od dołu kartki przyklejamy jedne końce włókien blisko siebie. Na nich przyklejamy jeszcze jeden kawałek. Około 1 cm poniżej górnych końców przyklejamy pasek rafii w taki sposób, aby góra była sporo szersza niż dół. Końce rafii przyklejamy na dołożonym pasku.
Z tekturki wycinamy 4 koła (2 mniejsze i 2 większe). Na ich podstawie powstaną głowa i tułów kurczaka. W środku wszystkich czterech kół wycinamy otwory w taki sposób, aby otrzymać okręgi o szerokości 1,5 cm.. Żółtą bibułę tniemy na plastry o szer. 2 cm. Rozwijamy i skręcamy na całej długości.
Z jednej kartki wycinamy wzór koszyka według szablonu i nacinamy po pełnych liniach. Linie przerywane to miejsca zagięć. Z drugiej kartki wycinamy dwa koła o średnicy 5 cm. Wszystkie krawędzie koszyka i brzegi kółek poprawiamy kredką. Smarujemy klejem końce zakładek i trójkąta.
Wycinamy interesujące nas fragmenty serwetek papierowych. Oddzielamy kolorową warstwę serwetki od pozostałych. Nadziewamy jajko na patyczek od szaszłyka. Smarujemy je klejem za pomocą pędzla. Delikatnie przykładamy elementy z serwetki starając się nie zostawiać zbyt dużo białych miejsc.
Odcinamy zakończenie pończochy i związujemy. Na mokre jajko nakładamy listeczki z natki pietruszki, delikatnie wkładamy do pończochy i zawiązujemy drugi koniec. Do garnka z wodą wrzucamy łupki cebuli (może być czerwona lub brązowa), następnie wkładamy przygotowane jajko.