Jajka gotujemy na twardo. Przygotowujemy barwniki pochodzące z naturalnych materiałów. Do każdego z nich dodajemy 2-3 łyżki octu.

Żółty
Do szklanki wsypujemy jedno opakowanie przyprawy curry i zalewamy wrzątkiem.

Oliwkowo-żółty
Zaparzamy bardzo mocną zieloną herbatę. Do szklanki wsypujemy około 4-5 łyżek. Po zaparzeniu odcedzamy.

Ciemno-bordowy
Z czerwonej cebuli ściągamy łupiny. Umieszczamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy przez około ½ godziny.

Brązowy
Kroimy buraki na drobne kawałki i umieszczamy w garnku. Zalewamy je wodą i gotujemy przez około ½ godziny. Po ugotowaniu odcedzamy.

Kawowy
Do szklanki wsypujemy około 3-4 łyżki kawy i zalewamy wrzątkiem.

Niebieski
Drobno pokrojone końce liści czerwonej kapusty gotujemy przez około ½ godziny. Odcedzamy.

Jajka umieszczamy w naczyniach z barwnikiem na kilka godzin (można je np. zostawić na noc). Żeby jajka były błyszczące przecieramy je ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. 

Materiały:

  • kawa mielona 
  • przyprawa curry 
  • zielona herbata 
  • czerwona kapusta 
  • czerwona cebula 
  • czerwony burak 
  • ocet 
  • olej
  • 6 jajek
  • ręcznik papierowy

Narzędzia:

  • nóż
  • garnek
  • łyżka

Farbowanie jajek