Żółty
Do szklanki wsypujemy jedno opakowanie przyprawy curry i zalewamy wrzątkiem.
Oliwkowo-żółty
Zaparzamy bardzo mocną zieloną herbatę. Do szklanki wsypujemy około 4-5 łyżek. Po zaparzeniu odcedzamy.
Ciemno-bordowy
Z czerwonej cebuli ściągamy łupiny. Umieszczamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy przez około ½ godziny.
Brązowy
Kroimy buraki na drobne kawałki i umieszczamy w garnku. Zalewamy je wodą i gotujemy przez około ½ godziny. Po ugotowaniu odcedzamy.
Kawowy
Do szklanki wsypujemy około 3-4 łyżki kawy i zalewamy wrzątkiem.
Niebieski
Drobno pokrojone końce liści czerwonej kapusty gotujemy przez około ½ godziny. Odcedzamy.
Jajka umieszczamy w naczyniach z barwnikiem na kilka godzin (można je np. zostawić na noc). Żeby jajka były błyszczące przecieramy je ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
Materiały:
- kawa mielona
- przyprawa curry
- zielona herbata
- czerwona kapusta
- czerwona cebula
- czerwony burak
- ocet
- olej
- 6 jajek
- ręcznik papierowy
Narzędzia:
- nóż
- garnek
- łyżka