Słomkę do napojów nacinamy pięć razy do miejsca, gdzie się zgina. Odginamy nacięcia. Odcinamy pas żółtej bibuły oraz trochę szerszy zielonej bibuły (zielony pas nie może być szerszy niż nacięcie na słomce). Żółty pas składamy czterokrotnie i zaokrąglamy nożyczkami na jednym brzegu, następnie rozkładamy. Powstałą falbankę marszczymy i zwijamy końcówkę tworząc kwiatuszek z pięcioma płatkami. Płatki rozchylamy, środek kolorujemy ciemnożółtym pisakiem. Zwiniętą końcówkę kwiatuszka naklejamy na kawałek zielonej bibuły. Kwiatuszek z zieloną bibułą naklejamy na jedną część z naciętej słomki (owijamy wokół, podklejamy). Po naklejeniu okręcamy w palcach, aby ładnie uformować. Tworzymy kwiatuszki na każdą część z naciętej słomki. Wycinamy wąski pasek z zielonej bibuły, którym owijamy cały kwiat. Zaczynamy od góry, od miejsca tuż przed końcem nacięć (tak, aby spiąć kwiatuszki w „bukiet”). Pasek owijamy do końca słomki. Wycinamy liście, zaznaczamy zielonym pisakiem unerwienie, naklejamy w dolnej części łodygi. Łodygę delikatnie zginamy.
Materiały:
- słomka do napojów
- jasnożółta i jasnozielona bibuła marszczona
- klej
Nożyczki:
- nożyczki
- ciemnożółty i jasnozielony pisak