Z czarnej bibuły wycinamy 3 prostokątne kawałki o wymiarach około 2 cm x 8 cm. Na ich krótszych krawędziach przyklejamy złożony na pół kawałek żółtej bibuły w taki sposób, aby miejsce złożenia znalazło się na krawędzi czarnej bibuły. Czarną bibułę z żółtym końcem zwijamy w sznurek. W ten sposób powstały słupki kwiatowe. Przyklejamy je do patyczka w taki sposób aby wystawały na około 5 cm oklejając kawałkiem czarnej bibuły.
Zieloną bibułę składamy i sklejamy tworząc dwie warstwy. Wycinamy z niej liść. Odcinamy pasek zielonej bibuły, którym okleimy późnej patyczek. Z krepiny wycinamy 10 długich i wąskich płatków z końcówką. Wszystkie płatki rozciągamy na środku – kształtem powinny przypominać łyżeczkę. Przyklejamy płatki do patyczka, formując z nich kwiat. Dół płatków oraz całą łodygę oklejamy paskiem zielonej bibuły. Na końcu przyklejamy liść w taki sposób, aby lekko odstawał od łodygi. Gotowego tulipana możemy umieścić we flakonie lub doniczce. To piękny wiosenny kwiat, który doda uroku każdemu pomieszczeniu.
Materiały:
- czerwona krepina
- czarna, żółta i zielona bibuła
- patyczek do szaszłyków
- klej
Narzędzia:
- nożyczki