Pierwszy kwiat - róża: Wycinamy pas krepiny i formujemy jego jedną krawędź. Rozpoczynamy od zagięcia krepiny pod skosem, na początku pasa. Zagięcie trzymamy prawą ręką. Prawą ręką znów zginamy materiał (nie puszczamy krepiny), natomiast lewa ręka w tym momencie ma złapać zgiętą część. Prawa ręka natomiast unosi teraz trzymaną część krepiny do góry tworząc coś na kształt skośnego, skręconego zgięcia, które przypomina skręconą końcówkę cukierka.
Wiosna
Kwadratową serwetkę lub kwadrat wycięty z papieru śniadaniowego składamy w rożek (jak przy wycinaniu śnieżynki). Papier składamy na pół po przekątnej, znów na pół i otwieramy ostatnie zgięcie. Środek przeciwprostokątnej powstałego trójkąta przytrzymujemy palcem i składamy serwetkę z dwóch stron po skosie na trzy mniej więcej równe części. Powstały kształt (rożek) jeszcze raz składamy na pół, odcinamy jego górną część i rozpoczynamy wycinanie dmuchawca.
Wycinamy dwa fragmenty z wytłoczków na jajka. Jeden z nich nacinamy dookoła, a następnie wycinamy w kształt słoneczka. Smarujemy klejem i nakładamy na niego kawałek zielonej bibuły. Nadmiar bibuły odcinamy, nacinamy ją też między „promyczkami” i składamy na nich. W ten sposób powstaje dno kwiatowe. Wycinamy pasek żółtej bibuły i gęsto nacinamy. Drugi kawałek opakowania po jajkach smarujemy klejem i naklejamy na nim nacięty pasek bibuły (dwie, trzy warstwy).
Słomkę do napojów nacinamy pięć razy do miejsca, gdzie się zgina. Odginamy nacięcia. Odcinamy pas żółtej bibuły oraz trochę szerszy zielonej bibuły (zielony pas nie może być szerszy niż nacięcie na słomce). Żółty pas składamy czterokrotnie i zaokrąglamy nożyczkami na jednym brzegu, następnie rozkładamy. Powstałą falbankę marszczymy i zwijamy końcówkę tworząc kwiatuszek z pięcioma płatkami.
Z wstążki odmierzamy odpowiedni kawałek materiału zawijając trójkąt i odmierzając jego 3 długości. Docinamy jeszcze 5 kawałków o tej samej długości. Wstążkę składamy na pół, jeden koniec przekręcamy i łączymy. Wbijamy szpilkę, a płatki zszywamy ze sobą formując kwiatek. Dokładamy koralik z nawiniętym drutem, okręcamy nitką i zszywamy. Odcinamy z zielonej wstążki pasek ok. 10 cm i doszywamy go pod kwiatkiem.
Odłamane końce gałązki oklejamy taśmą malarską i malujemy brązową farbą. 5 pasków z krepiny na 3/4 długości kolorujemy różową pastelą i rozcieramy pędzlem. Zaokrąglamy nie pokolorowane końce pasków oraz końce kolejnych 5 pasków. Chwytamy jednym kciukiem za zaokrąglony koniec paska tak, aby krepina sięgała do zgięcia. Drugim kciukiem chwytamy od spodu tuż przy końcu pokolorowanej części.
Z czarnej bibuły wycinamy 3 prostokątne kawałki o wymiarach około 2 cm x 8 cm. Na ich krótszych krawędziach przyklejamy złożony na pół kawałek żółtej bibuły w taki sposób, aby miejsce złożenia znalazło się na krawędzi czarnej bibuły. Czarną bibułę z żółtym końcem zwijamy w sznurek. W ten sposób powstały słupki kwiatowe. Przyklejamy je do patyczka w taki sposób aby wystawały na około 5 cm oklejając kawałkiem czarnej bibuły.
Z krepiny wycinamy 3 kawałki o wymiarach 10 cm x 40 cm - ważne jest aby dłuższa krawędź była prostopadle do marszczenia. Na pasku wykonujemy nacięcia co 1,5 cm na głębokość 8 cm równolegle do marszczenia. Nacięte paski zwijamy na patyczku do szaszłyków. Z tyłu, po nie naciętej stronie krepiny smarujemy ją klejem. Przyklejamy krepinę do patyczka od góry do dołu w taki sposób, aby zwinięte elementy były na górze.
Strona 1 z 2