Z butelki ściągamy etykietę i odcinamy górną część pozostawiając jej prosty spód. Owijamy kartką butelkę. Podnosimy kartkę do góry, tak aby było widać spód butelki. Zaznaczamy na kartce wysokość butelki. Składamy kartkę w zaznaczonym miejscu i odcinamy wzdłuż zgięcia. Ponownie owijamy butelkę kartką tym razem odmierzając jej obwód. Zaznaczamy na kartce obwód. Dodajemy do tego około 1 cm i odcinamy. Do kartki przyklejamy taśmę dwustronną, a następnie kartkę do butelki. Z pozostałej części kartki formujemy głowę baranka. Zwijamy ją na kształt łezki sięgającej do około ¾ wysokości butelki. Składamy i odcinamy około 1,5 cm za zgięciem. Sklejamy kartkę za pomocą zakładki.
Z pozostałej części kartki wycinamy szablony uszu. Wycinamy kształty z białej bibuły według szablonu. Przyklejamy białą bibułę do wyciętych uszu podwijając jej krawędzie pod spód i zostawiając niewielką niedoklejoną część. Wewnątrz umieszczamy watę i doklejamy pozostała część. Z czarnej bibuły odcinamy dwa paski o szerokości 5 cm. Sklejamy zwijając ją w tubę. Sklejamy również jeden koniec. Wypełniamy watą jednak niezbyt ściśle do około ¾ długości. Zwijamy w ślimak tworząc rogi i sklejamy.
Z białej krepiny odcinamy jeden kawałek o szerokości głowy i długości 8 cm w taki sposób, aby linia oznaczająca szerokość głowy znajdowała się w poprzek marszczenia. Wycinamy około 6 kawałków z krepiny o długości (w poprzek marszczenia) takiej jak obwód butelki i szerokości 8 cm. Mniejszy kawałek nacinamy co około 1 cm wzdłuż marszczenia na około 7 cm. Pozostałą część zginamy. Nacięte końce zwijamy na patyczku do szaszłyków. W ten sposób powstałą grzywka baranka.
Większe kawałki nacinamy na około 6,5 cm również wzdłuż marszczenia co około 1 cm. Zwijamy je tak jak grzywkę. Grzywkę przyklejamy do głowy w taki sposób, aby zgięcie na krepinie znalazło się w miejscu zgięcia na głowie. Z tyłu przyklejamy zwinięte wcześniej rogi. Po bokach przyklejamy uszy umieszczając zakładki po wewnętrznej stronie. Kulki z białej bibuły oklejamy kolejnym kawałkiem. Koniec zwijamy w sznurek, który odcinamy. Przyklejamy do niech kulkę z czarnej bibuły jako źrenice. Oczy przyklejamy poniżej grzywki. Nos wykonujemy podobnie jak oczy tylko z czarnej bibuły. Przyklejamy go do głowy. Z czarnej bibuły zwijamy sznurek i przyklejamy jako pyszczek. W ten sposób powstała głowa baranka.
Do białej kartki, którą okleiliśmy butelkę przyklejamy krepinę. Kolejne warstwy przyklejamy powyżej. Ostatnią przyklejamy w taki sposób, żeby wystawała nieco ponad krawędź butelki oraz zostawiając około 4 cm przerwy między jej końcami. Zaginamy krepinę do wnętrza butelki. Głowę przyklejamy w pozostawionej przerwie między końcami bibuły. Baranek jest gotowy. Do środka możemy wsypać ziemię i posiać rzeżuchę. Będzie to ciekawa ozdoba wielkanocnego stołu.
Materiały:
- plastikowa butelka 1,5 l
- biała krepina
- biała bibuła
- biała kartka techniczna
- wata
- czarna bibuła
- klej
- taśma dwustronna
Narzędzia:
- nożyk do tapet
- nożyczki