Pierwszy sposób: Potrzebujemy dużą, papierową, czerwoną serwetkę. Rozkładamy ją całkowicie, a następnie składamy z dwóch stron w kierunku środka. Teraz znów składamy na pół wzdłuż długiej krawędzi. Otrzymujemy podłużny pas. W następnym etapie tworzymy „dziubek”- dolną część serca (wystarczy końce pasa wygiąć w dół, przytrzymując przy tym palcem środek pasa). Serwetkę odwracamy na drugą stronę i formujemy górną część serca. Z dwóch stron jednakowo zaginamy wierzchołki (powstają dwa małe „dziubki”). Zgięte części zawijamy do środka. Skracamy górną część serca poprzez zgięcie serwetki i na koniec chowamy do środka te części serwetki. Odwracamy serwetkę ponownie na drugą stronę i gotowe!
Drugi sposób: Serwetkę rozkładamy tylko do połowy i zwijamy jej boki z dwóch stron w kierunku środka. Pamiętamy, aby nie zgiąć tylko zawinąć serwetkę, ma w tym miejscu mieć zaokrąglony kształt. Delikatnie składamy serwetkę na pół, a na koniec ustawiamy pionowo. Patrząc z góry widać piękne serce.
Materiały:
- czerwona, papierowa serwetka