Na samej górze dyni, wokół ogonka rysujemy gwiazdę i wycinamy ją za pomocą noża pamiętając aby nóż nie był pionowo. Powinien się on znajdować pod kątem 45º od ogonka – w przeciwnym wypadku wycięta pokrywka wpadnie do środka. Po wycięciu pokrywki przyszedł czas na wydrążenie dyni. Małą i dużą łyżeczką oddzielamy pestki od ścianek dyni. Całość wykładamy na talerz. Dynia powinna być dokładnie wydrążona. Z aluminiowej obudowy wyciągamy świeczkę. Krawędzie obudowy odciskamy w dnie dyni a następnie za pomocą nożyka i łyżki robimy niewielkie wgłębienie. Świeczkę wkładamy z powrotem do obudowy.
Do dyni przykładamy szablon, przypinamy go szpilkami, a następnie za pomocą szpilki nakłuwamy wzdłuż narysowanych linii. Po zdjęciu szablonu otrzymamy zaznaczone linie cięcia (dla pewności możemy poprawić je pisakiem). Przecinamy dynię wzdłuż linii ciągłych, a wzdłuż przerywanych wycinamy rowki. Z drugiej strony dyni również wycinamy maskę. Taką samą lub inną. Do środka wkładamy świeczkę i lampion z dyni na Halloween jest gotowy.
Materiały:
- dynia
- szablon
- świeczka do podgrzewacza
Narzędzia:
- szpilki
- ołówek
- ostry nożyk
- łyżeczki
- talerzyk