Pierwsza choinka: serwetkę układamy wierzchołkiem do siebie. Odginamy do góry poszczególne warstwy serwetki tak, aby pierwsza i każda kolejna warstwa były niżej. Odległości pomiędzy wierzchołkami odgiętych warstw powinny być w miarę równe. Serwetkę okręcamy o 180°, a następnie obracamy na drugą stronę (czyli tam, gdzie nie ma zagięć). Przytrzymujemy palcem środek górnego boku figury i składamy serwetkę z dwóch stron na trzy części. Ponownie odwracamy serwetkę i po raz kolejny odginamy poszczególne warstwy do góry. Pierwsza warstwa utworzy nam szczyt choinki. Kolejne wierzchołki warstw wsuwamy pod wyższe warstwy i choinka jest gotowa. Druga choinka: serwetkę rozkładamy do połowy. Dolny wierzchołek z np. lewej strony przekładamy na prawą. Powstaje trójkąt równoramienny. Ważne jest, aby serwetki nie zginać. Ten sam wierzchołek przekładamy z powrotem na lewą stronę (jak trójkątną kartkę książki). Te same czynności wykonujemy z drugą częścią serwetki. Serwetkę ustawiamy pionowo. Jej brzegi powinny pozostać zaokrąglone. W obu przykładach choinki można ozdobić układając na ich szczytach lekką, błyszczącą, papierową gwiazdkę. Do gwiazdki należy wówczas dokleić papierową obręcz.
Materiały:
- zielone serwetki
- ewentualnie papierowa, błyszcząca gwiazdka