Krawędzie koła kolorujemy pomarańczową kredką – z jednej strony więcej niż pół, z drugiej mniej niż pół (tzn. tam gdzie nie jest pokolorowane z drugiej strony). Na liściach zaznaczamy unerwienie oraz krawędzie. Na czerwonych kółkach kolorujemy niecałą połówkę. Na złoty sznurek nawlekamy po 3 koraliki i zawiązujemy supły. Wewnątrz koła umieszczamy sznurki z koralikami i związujemy supeł na takiej wysokości, a by koraliki nie wystawały poza koło. Supeł przyklejamy wewnątrz.
Boże Narodzenie
Z papieru wycinamy wydrukowane (lub narysowane) wcześniej koła z zaznaczonymi ośmioma liniami i środkiem. Rozcinamy wzdłuż przerywanych linii zatrzymując się przy środkowym okręgu. Za pomocą pinezki robimy dziurę na środku każdego koła. Smarujemy klejem jeden z wierzchołków ponacinanych elementów i łączymy z drugim wierzchołkiem zwijając jednocześnie element w stożek. Powtarzamy czynność dla wszystkich ponacinanych elementów i na wszystkich dwunastu kołach.
Makaron dziurawimy na środku pinezką, a następnie malujemy farbami. Słomę tniemy na kawałki o długości około 3-4 cm. Nawlekamy na igłę bardzo długą nitkę i robimy węzeł łącząc dwa końce nitki. Jako pierwszy nawlekamy makaron. Przesuwamy go do końca, a igłę przewlekamy pod supełkiem pomiędzy dwoma nitkami. W ten sposób makaron nie zsunie się z nitki. Następnie przewlekamy słomę i ponownie makaron.
Kolorowe kółka składamy w trójkąt – łączymy krawędź koła z jej środkiem i otwieramy. Odkładamy jeden element a w pozostałych za pomocą linijki wewnątrz utworzonych trójkątów rysujemy drugie nieco mniejsze i wycinamy je nożykiem do tapet. Tak powstałe otwory zaklejamy trójkątami z bibuły. Do pozostawionego wcześniej jednego elementu przymocowujemy sznurek jako zawieszkę.
Prostą część dużego zielonego płatka z filcu składamy na pół i zszywamy. Po zszyciu nie ucinając nitki zaczynamy zszywać kolejny płatek starając się aby przylegały one ściśle do siebie. Po zszyciu w ten sposób pięciu płatków łączymy ze sobą pierwszy i ostatni. Związujemy supełek i odcinamy nitkę. W ten sam sposób zszywamy ze sobą po 5 dużych i małych czerwonych płatków.
Gwiazdy naklejamy na karton i wycinamy za pomocą nożyka to tapet. Z kartonu wycinamy półkole i zwijamy je w stożek, a następnie oklejamy kawałkiem białej kartki papieru. Z resztek kartonu wycinamy 12 kawałków (jako przerwa między kolejnymi gwiazdkami), niezbyt dużych, żeby nie wystawały poza gwiazdki. Przyklejamy na zmianę gwiazdkę, kawałek kartonu, znów gwiazdkę, itd. pamiętając, żeby układać je od największej do najmniejszej.
Z czerwonej kartki z bloku technicznego tworzymy stożek dopasowując go do rolki w tak sposób, aby rolka wystawała spod niego oraz zostawiając niewielki otwór na czubku i sklejamy. Wyrównujemy dolną krawędź stożka. Rolkę po papierze oklejamy paskiem wyciętym z czerwonej kartki w taki sposób aby u góry rolka była oklejona do ¾ wysokości, a na dole papier wystawał poza rolkę. Wystający papier podwijamy pod spód rolki.
Na okrąg z kartonu przyklejamy makaron w taki sposób, aby kolejne kokardki zachodziły lekko jedna za drugą. Po całkowitym wyschnięciu kleju malujemy makaron zieloną farbą. Kiedy farba wyschnie przyklejamy 4 gwiazdki, następnie pomiędzy gwiazdkami czerwone i żółte cekiny, a na końcu kulki ze styropianu. Ze wstążki odcinamy kawałek o długości około 50 cm i związujemy go w kokardę. Kolejnym kawałkiem wstążki przywiązujemy kokardę do wianka.
Z tektury wycinamy 2 sześciokąty o boku 6 cm: pierwszy zwykły, drugi z dodatkowymi prostokątami przy każdej krawędzi. Dodatkowe prostokąty zaginamy do góry. Tekturę falistą owijamy wokół spodu szklanki i zaznaczamy ołówkiem obwód. Dodajemy do niego 1 cm na zaklejenie. Od krawędzi odmierzamy 3 cm i rysujemy prostopadłą linię wzdłuż której następnie wycinamy. Powstały prostokąt składamy w 1/3 szerokości, a następnie węższą część nacinamy co około 1 cm.
Dwa kwadraty z bibuły naklejamy na siebie, a następnie naklejamy je na rolkę zaginając brzegi. Z zielonej bibuły odcinamy kawałek o szerokości 4,5 cm (o 2 cm szersze niż plastry z rolki) a następnie nacinamy je na całej długości na głębokość 1,5 cm. Nienaciętą część bibuły smarujemy klejem i oklejamy wokół rolek w taki sposób aby nacięta część bibuły znalazła się powyżej oklejonej krawędzi rolki a u dołu wystawała na około 5 mm. Dolną wystającą część bibuły zawijamy pod spód rolki.
Strona 5 z 7