Choinka z papierowego łańcuchaZ 7 zielonych pasków sklejamy łańcuch - pierwszy rząd. Do pierwszego ogniwa zielonego łańcucha doczepiamy czerwone, do trzeciego zielone i czerwone, do piątego  także zielone i czerwone, a do ostatniego zielone – drugi rząd – bardzo ważna jest kolejność kolorów. Za pomocą trzech zielonych pasków łączymy ze sobą parami z drugiego rzędu pierwsze czerwone ogniwo z pierwszym zielonym, drugie czerwone z drugim zielonym i trzecie czerwone z trzecim zielonym.

Czytaj więcej...

Stroik świątecznyZ zielonej bibuły odcinamy plaster o szerokości 4 cm. Nacinamy bibułę na całej długości co około 7-8 mm. Ponacinane paski zwijamy. Smarujemy klejem nienaciętą stronę bibuły i oklejamy wokół drucika kreatywnego. Z białej serwetki robimy kulkę. Szeroki pas bibuły sklejamy tworząc dwie warstwy i oklejamy nią kulkę. Powstały przy owijaniu ogonek odcinamy. Czerwoną tekturę falistą zwijamy w rulon o grubości świeczki, zaznaczamy ołówkiem miejsce cięcia i odcinamy zaznaczony kawałek.

Czytaj więcej...

Łańcuch z bibułyJedną z dłuższych krawędzi prostokąta smarujemy klejem. Do drugiej dłuższej krawędzi przykładamy patyczek i zwijamy na nim bibułę, a na końcu przyklejamy. Owiniętą wokół patyczka bibułę marszczymy, a następnie ściągamy z patyczka. Smarujemy klejem jeden koniec pomarszczonego wałeczka bibuły i przyklejamy do drugiego jej końca. Smarujemy klejem jeden koniec kolejnego wałeczka, przekładamy przez pierwszy i sklejamy końce drugiego wałeczka.

Czytaj więcej...

Aniołek na choinkęKartkę składamy wzdłuż na pół, rozkładamy, obracamy a następnie składamy w wąską harmonijkę równolegle do krótszego boku. Na jednej połówce odrysowujemy szablon aniołka, składamy kartkę wzdłuż na pół (tak jak na początku) i wycinamy, a następnie przecinamy na pół wzdłuż zgięcia. Sklejamy ze sobą  końce wyciętych harmonijek – dłuższy z dłuższym, krótszy z krótszym. Na prostym odcinku krawędzi, gdzie wycinaliśmy aniołka rysujemy ołówkiem falę i wycinamy.

Czytaj więcej...

Kartki świąteczneWszystkie kartki składamy na pół. Jedną z nich przecinamy i odcinamy z każdej strony około 2-3 mm. Na połowie pierwszej złożonej na pół kartki wycinamy za pomocą nożyka „okienko” z soplami. Na połowie drugiej złożonej kartki wycinamy okienko z pofalowanymi brzegami. Przykładamy „okienka” do serwetki i wybieramy elementy, które umieścimy wewnątrz. Następnie wycinamy je z serwetki.

Czytaj więcej...

Gwiazdka z pestek dyniPestki czyścimy dokładnie z pozostałych na zewnątrz błonek. Uniemożliwiają one sklejenie ze sobą pestek. Na okładce z 15 pestek układamy okrąg w taki sposób, aby ich szpiczaste końce znajdowały się po zewnętrznej stronie okręgu. W miejscu gdzie ułożone pestki się stykają przyklejamy kolejne 15 pestek. W ten sposób utworzymy pierścień.  Teraz przyklejamy 10 pestek. Sposób klejenia jest podobny do wcześniejszego z tą zmianą, że przyklejamy 2 pestki i robimy jedną przerwę, znów 2 pestki  i znów przerwę.

Czytaj więcej...

Żłóbek bożonarodzeniowyZ materiału wycinamy półkole. Smarujemy klejem prostą krawędź, składamy ją w dół na około 1 cm i wyrównujemy. Na styropianowej kuli rysujemy oczy, nos usta. Wklejamy ją do materiału, który następnie formujemy na kształt becika. Końce podwijamy pod spód i przyszywamy. Ze złotego sznurka układamy aureolę i przyklejamy w okolicach głowy. Za pomocą piłki wykonujemy nacięcia w dużych patyczkach sięgające do połowy szerokości i znajdujące się około 5 cm od końca patyczka.

Czytaj więcej...

Bombka z bibułyZ różnych kolorów bibuły wycinamy około 66 półkul. Rozkładamy je na dwa równe stosy. Przygotowujemy taśmę dwustronną – tniemy ją nożykiem na paski o szerokości 2-3 mm. Przyklejamy taśmę do półkul prostopadle do krawędzi. Na półkolach z jednego stosu pierwszy pasek taśmy przyklejamy tuż przy prawej stronie, a kolejne co 1,5 cm. Na półkulach z drugiego stosu pierwszy kawałek taśmy przyklejamy około 7 mm od prawej strony, a kolejne co 1,5 cm. 

Czytaj więcej...