Dwa kwadraty z bibuły naklejamy na siebie, a następnie naklejamy je na rolkę zaginając brzegi. Z zielonej bibuły odcinamy kawałek o szerokości 4,5 cm (o 2 cm szersze niż plastry z rolki) a następnie nacinamy je na całej długości na głębokość 1,5 cm. Nienaciętą część bibuły smarujemy klejem i oklejamy wokół rolek w taki sposób aby nacięta część bibuły znalazła się powyżej oklejonej krawędzi rolki a  u dołu wystawała na około 5 mm. Dolną wystającą część bibuły zawijamy pod spód rolki. Pasek z tektury składamy na 11 części i szerokości 2,7 cm. Pierwszą i ostatnią część naklejamy na siebie i z reszty formujemy gwiazdę. Odrysowujemy gwiazdę na żółtej bibule dodając po około 1 cm od każdej krawędzi. Wycinamy z bibuły gwiazdę oraz dodatkowo pasek o długości około 29 cm i naklejamy na gwiazdę w podobny sposób jak na rolki.

Smarujemy klejem dolne krawędzie gwiazdy, pod spód wkładamy cukierek i przyklejamy gwiazdę do niebieskiej kartki z bloku technicznego. Podobnie postępujemy z rolkami układając je na kształt choinki. Dekorujemy choinkę kulkami z bibuły. Na koniec numerujemy wszystkie elementy liczbami od 1 do 24 w taki sposób aby liczba 24 znalazła się na gwiazdce. Gotowy kalendarz możemy powiesić na ścianie.

Jak dostać się do cukierka? Wystarczy przerwać bibułę i gotowe – smacznego.

Materiały:

  • 23 plastry z rolki po papierze toaletowym (lub ręcznikach) o grubości około 2,5 cm – w zależności od wielkości cukierków
  • pasek z tektury o długości kartki A4 i szerokości 2,5 cm
  • 23 kwadraty z dwuwarstwowej zielonej bibuły o szerokości większej o 2 cm od szerokości rolki
  • zielona i żółta bibuła
  • niebieska kartka bloku technicznego A3
  • małe kulki z żółtej, pomarańczowej i czerwonej bibuły
  • 24 cukierki
  • mocny klej

Narzędzia:

  • nożyczki
  • ołówek
  • czerwony pisak

Kalendarz adwentowy