Wytłaczankę po jajkach rozcinamy na kawałki. Każdy element wstępnie formujemy nożyczkami w kształt kwiatka. Z pozostałych części wycinamy liście. Kwiaty malujemy np. na czerwony i żółty kolor i pozostawiamy do wyschnięcia. W tym czasie wycinamy z tektury obręcz. W wyciętym kole rysujemy mniejsze koło, ostrożnie przebijamy nożyczkami środek i wycinamy koło wewnętrzne (to trudne zadanie możemy powierzyć osobie dorosłej, do wycięcia można użyć też nożyka do tapet).
Do wykonania samolotu przygotowujemy cienką kartkę w formacie A4. Rozpoczynamy klasycznie od zgięcia papieru na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, jednak w następnych etapach kartkę trzeba będzie złożyć poprzecznie. Samolot jest przez to krótszy od typowego i ma szerokie skrzydła. Dobre wyważenie ciężaru sprawia, że świetnie lata i doskonale nadaje się do zabawy. Samolot łatwo i szybko się składa.
Duży papierowy talerzyk przecinamy na pół. Jedną połowę ozdabiamy dowolnie. Może to być napis, obrazek narysowany pisakiem i pokolorowany kredkami. Wycinamy pasek z kolorowej kartki technicznej. Pasek mocujemy zszywaczem pod kątem 45° (skośnie) w stosunku do prostego brzegu daszka.
Dużą szyszkę malujemy w żółte paski. Mocnym klejem doklejamy aparat gębowy z drucika kreatywnego i duże oczy z czarnych guzików. Elementy te należy przytrzymać chwilę do sklejenia lub użyć kleju na gorąco. Kolejne czynności wykonujemy dopiero, gdy guziki i drucik mocno się trzymają. Wplatamy w szyszkę kawałek czarnego drucika kreatywnego i formujemy z niego czułki. Z brązowego drutu wycinamy odnóża, wsuwamy je w szyszkę i układamy.
Praca z pozoru wydaje się łatwa, jednak wykonując flagę należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów: pas biały i czerwony musi być tej samej szerokości z dwóch stron, drewniany patyczek lepiej przykleić mocnym klejem, aby zapobiec wysunięciu się z flagi, zawsze (jeśli mamy taką możliwość) ustawiamy pasy tak, aby wykorzystać oryginalny brzeg kartki. Sposób pierwszy: Przygotowujemy czerwoną i białą kartkę w formacie A4 oraz jedną pomocniczą też w formacie A4 (tu w kolorze kremowym). Zaczynamy od złożenia kartki pomocniczej na pół wzdłuż dłuższej krawędzi.
Przygotowujemy papierowe pudełko np. po serkach śniadaniowych. Dolną część opakowania oklejamy z boku białym paskiem papieru, górną część odkładamy. Z kolorowych kartek wycinamy wąskie paski (kartki w formacie A4, tniemy wzdłuż krótszego boku). Paski zwijamy w „ślimaczki” na drewnianym patyczku do szaszłyków.
Plastikowy kubeczek np. po jogurcie oklejamy taśmą dwustronną. Z pianki dekoracyjnej wycinamy kilka pasków, które zaokrąglamy na końcach. Wycinamy też dłuższy pasek na uchwyt. Do pojemniczka przyklejamy paski w taki sposób, aby jeden trochę zachodził na drugi. Koszyczek dekorujemy wąską wstążeczką, piórami, dekoracyjnym kwiatuszkiem.
Do papierowego talerzyka przyklejamy taśmą sznurek. Ze sznurka tworzymy od razu zawieszkę i nogi baranka. Na nogi nawlekamy np. złote guziki lub koraliki i zawiązujemy supełek. Z brązowej kartki wycinamy głowę baranka. Doklejamy oczy - małe, białe kółka wycięte z karki. Na kółkach rysujemy pisakiem czarne kropeczki. Rysujemy też uśmiech.