Serwetkę z falbanką zwijamy na grubą, okrągłą kredkę. Zostawiamy koniec serwetki i smarujemy klejem kawałek przed falbanką (nie kleimy falbanki). Kredkę ustawiamy pionowo i stopniowo, zaczynając od dołu marszczymy serwetkę. Ściągamy ruchem okrężnym z kredki i odwijamy niezaklejony kawałek z falbanką. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy (powstają cztery moduły). Ozdoby naklejamy na papierowe serce, tworząc serduszko z falbanką.
Wycinamy czarny prostokąt oraz trochę mniejszy, biały (na wnętrze laurki). Wycinamy również czarne koło- głowę biedronki oraz większe, czerwone- skrzydła. Głowę naklejamy tak, aby wystawała poza czarną kartkę. Czerwone koło składamy na pół, wycinamy serduszka ozdobnym dziurkaczem, koło przecinamy wzdłuż zgięcia, następnie naklejamy skrzydła.
Zabezpieczamy koniec drutu. Teraz w bezpieczny sposób możemy zacząć wykonywanie pracy. Drut owijamy białym paskiem bibuły (zostawiamy część na łodygę) i składamy go w mały „zygzak”. Zarówno początek jak i koniec paska bibuły smarujemy klejem.
Słomkę do napojów nacinamy pięć razy do miejsca, gdzie się zgina. Odginamy nacięcia. Odcinamy pas żółtej bibuły oraz trochę szerszy zielonej bibuły (zielony pas nie może być szerszy niż nacięcie na słomce). Żółty pas składamy czterokrotnie i zaokrąglamy nożyczkami na jednym brzegu, następnie rozkładamy. Powstałą falbankę marszczymy i zwijamy końcówkę tworząc kwiatuszek z pięcioma płatkami.
Białą kartkę z bloku technicznego składamy na pół. Przygotowujemy paski bibuły w intensywnych kolorach. Paski moczymy w niewielkiej ilości wody i odbijamy na połowie kartki. Pozostawiamy do wyschnięcia. W tym czasie z szarej gazety wycinamy zajączki, rysujemy im oczy.
Zajączki robi się w bardzo podobny sposób. Finalnie różnią się sposobem spięcia (ze spinaczem lub bez) i wielkością. Zajączek z serwetki to ciekawy pomysł na dekorację wielkanocnego stołu.
Wycinamy dwa fragmenty z wytłoczków na jajka i sklejamy je dnami. Malujemy na wybrany kolor i czekamy do całkowitego wyschnięcia. W połowie wiążemy kokardkę. Brzeg jednego fragmentu z wytłoczki ocieramy klejem. Z gałązek bazi odrywamy „kotki” i naklejamy na stojak tworząc baziowy wianuszek.
Papier targamy na małe kawałki. Do miski wlewamy wodę (1 szklanka) i wsypujemy mąkę (1/2 szklanki) i mieszamy. Stopniowo dosypujemy strzępy papieru do uzyskania masy.