Papierową serwetkę rozkładamy do połowy. Szeroki pas składamy w wachlarz zaczynając od krótszej krawędzi. Serwetkę zwijamy do około połowy wypuszczając swobodnie pozostałą część. Zakończenie wachlarzyka mocujemy w zwiniętym fragmencie (ewentualnie spinamy je spinaczem).
Z brzegów papierowego talerzyka wycinamy kilka muszelek, wycinamy w nich dziurki dziurkaczem. Pierwszą muszelkę nawlekamy na środku sznurka i zawiązujemy pętelkę. Na sznurek z dwóch stron muszelki nawlekamy po jednym koraliku. Dokładamy kolejne muszelki i koraliki. Na końcach girlandy wiążemy pętelki, aby można było zawiesić ozdobę.
Na folii odrysowujemy markerem koło i wycinamy je. Kawałki różowej nici moczymy w rozcieńczonym kleju magic i naklejamy formując dowolne wzory. Posypujemy różowym brokatem i zostawiamy do wyschnięcia. Odcinamy wstążkę w dwóch odcieniach koloru różowego i związujemy w połowie.
Z tektury wycinamy np. rybę lub łódkę i wiosła. Wycięty kształt owijamy jasnym sznurkiem tworząc „pajęczynę”. Za sznurki wsuwamy muszelki i kamyczki znad morza. Ozdobę można powiesić na dowiązanej pętelce.
Piasek przesiewamy przez sitko wykonane z plastikowego opakowania np. po ciastkach. Opakowanie dziurkujemy igłą, wsypujemy do niego piasek i potrząsamy na boki. Uzyskamy wówczas najdrobniejsze ziarenka. Butelkę w dolnej części smarujemy klejem i owijmy sznurkiem. To samo wykonujemy przy szyjce.
Cztery grube, kolorowe słomki do napojów łączymy (wsuwamy zgiętą końcówkę do drugiej rurki) i układamy kształt latawca. Wycinamy ozdoby z bibuły prasowanej np. kwiaty, figury. Konstrukcję z rurek układamy na rozwiniętym kawałku folii spożywczej, po czym układamy w środku latawca wycięte ozdoby. Nakładamy drugą warstwę folii, odcinamy jej koniec i w ten sposób zamykamy ozdoby w środku, „prasujemy” folię dłońmi.
Wewnętrzną połowę łupinki orzecha włoskiego malujemy białą farbą. Z białej bibuły wycinamy wąski pasek i skręcamy go w sznurek. Łupinkę od zewnętrznej strony smarujemy klejem magic i owijamy bibułowym sznurkiem. Na początku skręcamy w rękach mały ślimaczek, który naklejamy z jednej strony łupinki. W razie potrzeby dokładamy klej.
wadratową serwetkę lub kwadrat wycięty z papieru śniadaniowego składamy w rożek (jak przy wycinaniu śnieżynki). Papier składamy na pół po przekątnej, znów na pół i otwieramy ostatnie zgięcie. Środek przeciwprostokątnej powstałego trójkąta przytrzymujemy palcem i składamy serwetkę z dwóch stron po skosie na trzy mniej więcej równe części. Powstały kształt (rożek) jeszcze raz składamy na pół, odcinamy jego górną część i rozpoczynamy wycinanie dmuchawca.