Na folii odrysowujemy markerem koło i wycinamy je. Kawałki różowej nici moczymy w rozcieńczonym kleju magic i naklejamy formując dowolne wzory. Posypujemy różowym brokatem i zostawiamy do wyschnięcia. Odcinamy wstążkę w dwóch odcieniach koloru różowego i związujemy w połowie.
Z tektury wycinamy np. rybę lub łódkę i wiosła. Wycięty kształt owijamy jasnym sznurkiem tworząc „pajęczynę”. Za sznurki wsuwamy muszelki i kamyczki znad morza. Ozdobę można powiesić na dowiązanej pętelce.
Piasek przesiewamy przez sitko wykonane z plastikowego opakowania np. po ciastkach. Opakowanie dziurkujemy igłą, wsypujemy do niego piasek i potrząsamy na boki. Uzyskamy wówczas najdrobniejsze ziarenka. Butelkę w dolnej części smarujemy klejem i owijmy sznurkiem. To samo wykonujemy przy szyjce.
Cztery grube, kolorowe słomki do napojów łączymy (wsuwamy zgiętą końcówkę do drugiej rurki) i układamy kształt latawca. Wycinamy ozdoby z bibuły prasowanej np. kwiaty, figury. Konstrukcję z rurek układamy na rozwiniętym kawałku folii spożywczej, po czym układamy w środku latawca wycięte ozdoby. Nakładamy drugą warstwę folii, odcinamy jej koniec i w ten sposób zamykamy ozdoby w środku, „prasujemy” folię dłońmi.
Wewnętrzną połowę łupinki orzecha włoskiego malujemy białą farbą. Z białej bibuły wycinamy wąski pasek i skręcamy go w sznurek. Łupinkę od zewnętrznej strony smarujemy klejem magic i owijamy bibułowym sznurkiem. Na początku skręcamy w rękach mały ślimaczek, który naklejamy z jednej strony łupinki. W razie potrzeby dokładamy klej.
wadratową serwetkę lub kwadrat wycięty z papieru śniadaniowego składamy w rożek (jak przy wycinaniu śnieżynki). Papier składamy na pół po przekątnej, znów na pół i otwieramy ostatnie zgięcie. Środek przeciwprostokątnej powstałego trójkąta przytrzymujemy palcem i składamy serwetkę z dwóch stron po skosie na trzy mniej więcej równe części. Powstały kształt (rożek) jeszcze raz składamy na pół, odcinamy jego górną część i rozpoczynamy wycinanie dmuchawca.
Papierową serwetkę rozkładamy, następnie układamy tak, aby przed nami znajdował się jeden z wierzchołków. Serwetkę składamy „w rożek” (czyli na trzy części, tworząc zgięcia po obu stronach, od wierzchołka, nieco dalej niż przekątna kwadratu). Czynność powtarzamy (zwężamy krawat). Obracamy całą serwetkę na drugą stronę. Przystępujemy do wykonania węzła.
Wycinamy dwa fragmenty z wytłoczków na jajka. Jeden z nich nacinamy dookoła, a następnie wycinamy w kształt słoneczka. Smarujemy klejem i nakładamy na niego kawałek zielonej bibuły. Nadmiar bibuły odcinamy, nacinamy ją też między „promyczkami” i składamy na nich. W ten sposób powstaje dno kwiatowe. Wycinamy pasek żółtej bibuły i gęsto nacinamy. Drugi kawałek opakowania po jajkach smarujemy klejem i naklejamy na nim nacięty pasek bibuły (dwie, trzy warstwy).