Na kartce A3 rysujemy jedno koło (od krawędzi do krawędzi) oraz drugie wewnątrz pierwszego około 5 cm od krawędzi. Mniejsze koło dzielimy na 16 części rysując linie przechodzące przez środek i łączące jego krawędzie. Wycinamy duże koło a nożykiem robimy nacięcia wzdłuż narysowanych linii wewnątrz mniejszego koła. Odcinamy wierzchołki z 16 elementów z mniejszego koła.
Końce kolorowych pasków papieru łączymy ze sobą. Pierwsze dwa sklejamy prostopadle do siebie (ten po lewej na wierzchu), trzeci przyklejamy na pasku po lewej stronie prostopadle do niego, ale równolegle z paskiem po prawej. Czwarty przyklejamy pod pierwszym paskiem po prawej prostopadle do niego, ale równolegle z paskiem po lewej oraz nad drugim paskiem po prawej.
Na tekturze odrysowujemy obwód rolek, a następnie zmniejszamy narysowany okrąg o około 1 mm (musi się zmieścić wewnątrz rolki). Dorysowujemy do nich drugie okręgi w odległości około 1 cm od ich brzegu (utworzy się pierścień). Na tym pierścieniu zaznaczamy równoległe linie (powinno to wyglądać tak jakbyśmy mieli co kawałek odwróconą literę V).
Kolorową kredę ścieramy na proszek i dodajemy do soli (około 1 kopiata łyżeczka proszku z kredy na 2 łyżki stołowe soli). Po wymieszaniu wsypujemy sól do szklanki tworząc wzór, ale nie do pełna (zostawiamy koło 1 cm od brzegu). Spód szklanki smarujemy klejem i przyklejamy rafię. Na górze szklanki zawiązujemy kokardkę z tasiemki.
Na kartce rysujemy kształt wąsów i wycinamy. Również z czarnej kartki wycinamy prostokąt wymiarach 9 cm x 0,5 cm. Zaginamy końce prostokąta około 1,5 cm od brzegów. Zagięte kawałki smarujemy klejem i przyklejamy do wąsów. Zakładka do książki jest gotowa.
Z kubeczka odcinamy dno. Oklejamy kubek zieloną kartką. Zszywamy dno kubka i w międzyczasie umieszczamy na środku czerwoną mulinę. Przyklejamy łapki żaby. W styropianowych kulkach robimy wgłębienia i wklejamy w nie małe koraliki. Odcinamy kawałek kulki, aby otrzymać płaską powierzchnię. Przyklejamy oczy do kubka za pomocą taśmy dwustronnej
Na jednej stronie talerzyka zaznaczamy okrąg około 4 cm od jego krawędzi. W środkowym kole rysujemy świeczkę. Wycinamy. Zewnętrzne i wewnętrzne krawędzie jednego z talerzyków nacinamy pod kątem (na kształt igieł z choinki) i malujemy go zieloną farbą.
Wielowarstwowe serwetki rozcinamy wzdłuż zagięć. Do wykonania kwiatka potrzebujemy 5 kwadratowych kawałków. Każdy kawałek składamy 2 razy na pół (zewnętrzny wierzchołek serwetki powinien znajdować się na wierzchu). Każda z pięciu przygotowanych serwetek ma jeden wierzchołek całkiem otwarty (widać wszystkie warstwy) i jeden całkowicie zamknięty (nie widać warstw). Łączymy ze sobą oba wierzchołki.