Na kwadratowych kartkach zaznaczamy trzy linie – pierwsza 1,5 cm od góry; dwie kolejne – co 3,5 cm od pierwszej. Sklejamy ze sobą po dwa patyczki za pomocą taśmy dwustronnej układając je jeden na drugim i owijając z trzech stron taśmą. Dobrze jest gdy taśma przylega również do krawędzi patyczka. Następnie sklejamy ze sobą pary patyczków tzn. łączymy drugi patyczek z pierwszej pary z pierwszym patyczkiem z drugiej.
Do butelki przyklejamy wycięte wytłoczki na jajka za pomocą taśmy malarskiej. Bibułę tniemy na kwadraty o boku około 4 cm oraz na dwa prostokąty (4cm x 8cm), z których formujemy uszy. Kolejny kawałek bibuły zwijamy w sznurek, a następnie zakręcamy formując ogon. Ostatni kawałek bibuły Składamy na pół, sklejamy warstwy ze sobą i wycinamy kształt koła (większy od zakrętki).
Kolorowe kartki A4 składamy na pół. Ołówkiem szkicujemy linie prowadzące do przeciwległych wierzchołków kartki (może to być linia prosta, łamana, falowana lub łuk). Przecinamy wzdłuż zaznaczonych linii. Z brązowej kartki odcinamy paski o szerokości około 2 cm. Otwieramy kolorowe kartki i składamy w harmonijkę, a tą z kolei składamy na pół. Brązowe paski mniemy.
Smarujemy klejem jedną krawędź kwadratu, zwijamy go w rożek i zaklejamy. Powtarzamy czynności dla kolejnych kwadratów, zwracając uwagę, aby rożki były w miarę jednakowe. Dolną część rożków spłaszczamy i przyklejamy je do koła z tektury tworząc dwa rzędy. Koło z papieru kolorujemy na brązowo, następnie rysujemy oczy, nos i usta.
Pocięte plastry z bibuły formujemy na kształt liścia i oklejamy bibułą prasowaną w jesiennych kolorach. Z szarego papieru odcinamy kilka pasów o szerokości około 10 cm. Każdy z nich musimy zmiąć. Następnie formujemy z nich gałąź i przyklejamy do zielonej kartki. Do gałęzi doklejamy liście, a na końcu całą gałąź malujemy brązową farbą i gotowe.
Przecinamy butelkę na pół (oprócz dna). Materiał na zewnętrzną stronę butelki przykładamy do niej i odmierzamy. Szerokość materiału to odległość między miejscami przecięcia butelki plus 5 mm z każdej strony na zaklejenie. Długość materiału to odległość od miejsca pod szyjką butelki z jednej strony do miejsca pod szyjką butelki z drugiej strony plus około 1 cm z każdej strony na zaszycie. Po wycięciu prostokąta przymierzamy go do butelki w taki sposób aby znalazła się ona na jego środku i zaznaczamy na lewej stronie materiału obwód dna butelki.
Mieszamy mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wody po czym dolewamy gorącej cały czas mieszając (można to zrobić na kuchence – wtedy wystarczy podgrzewać garnek z mieszaniną). Masa powinna mieć gęstość kisielu. Nadmuchane balony ustawiamy na podstawkach i przyklejamy je do nich taśmą tak żeby nie spadły. Teraz możemy oklejać je materiałami.
Z materiału wycinamy kwadrat i owijamy nim większą kulkę waty. Odcinamy nadmiar materiału z jednej strony, umieszczamy w wacie końce piórek i zaszywamy. Z drugiej strony związujemy materiał nitką i odcinamy nadmiar. Tak powstał tułów kanarka. Wycinamy kolejny, nieco mniejszy kwadrat z materiału. Z kawałka filcu formujemy dziób. Na środku materiału robimy niewielkie nacięcie i wszywamy do niego dziób.