Z żółtej bibuły wycinamy 3 paski o wymiarach 1 cm x 6 cm. Wąski koniec każdego paska zaginamy na około 1 cm i zwijamy całość w sznurek. Z fioletowej bibuły odcinamy paski o szerokości 2,5 cm tnąc wzdłuż marszczenia. Tniemy je na 6 kawałków o długości 10 cm. Kciukiem i palcem wskazującym jednej ręki chwytamy fioletowy pasek tuż przed połową. Kciukiem i palcem wskazującym drugiej ręki chwytamy naprzeciwko. Przekręcamy jedną rękę, a następnie nakładamy połówki na siebie. Chwytamy złożony kawałek w taki sposób, aby miejsce złożenia znalazło się mniej więcej w miejscu zgięcia kciuka. Bibułę wystającą poza palec skręcamy w sznurek. W ten sposób powstał jeden z płatków krokusa. Powtarzamy dla wszystkich płatków.

Z zielonej bibuły odcinamy pasek o szerokości 3 cm. Nowy kawałek zielonej bibuły składamy tak aby otrzymać 6 warstw i wycinamy kształt podłużnego listka tnąc wzdłuż marszczenia. Listki przyklejamy do nowego paska z zielonej bibuły jeden obok drugiego. Skręcamy razem końce trzech żółtych pręcików. Przykładamy do nich 3 płatki i oklejamy kawałkiem zielonej bibuły. Dokładamy kolejne 3 płatki. Smarujemy klejem pasek z listkami i oklejamy nim dół krokusa. Kwiat możemy umieścić np. w doniczce z ziemią. Może być wiosenną ozdobą stołu. 

Materiały:

  • żółta, fioletowa i zielona bibuła
  • klej

Narzędzia:

  • nożyczki

Krokusy z bibuły