Z żółtej bibuły wycinamy 6 płatków według szablonu. Odcinamy także pasek o szerokości 2 cm oraz kawałek o wymiarach 7 cm x 10 cm. Pasek składamy na 3 części i przecinamy. Składamy krótszą krawędź każdego kawałka na około 5 mm i zwijamy całość w sznurek tworząc w ten sposób słupki kwiatu. Dłuższą krawędź prostokątnego kawałka umieszczamy pomiędzy ząbkami na zatyczkach pisaków – kręcąc nimi tworzymy falbankę. Można również pozaginać w harmonijkę. Smarujemy klejem jedną krótszą krawędź i sklejamy z drugą na kształt tuby. Jest to środek kwiatu.

Z zielonej bibuły wycinamy kilka pasków o szerokości około 2,5 cm. Posłużą one do oklejenia łodygi. Nowy kawałek zielonej bibuły składamy 2 razy na szerokość 7 cm. Naklejamy na siebie tworząc 3 warstwy.  Odcinamy i wycinamy 3 długie liście. Wnętrze żółtego środka (tuby) przy prostej krawędzi smarujemy klejem. Umieszczamy wewnątrz pręciki i sklejamy formując kształt kielicha. Końce 3 płatków smarujemy klejem i przyklejamy do kielicha. Przyklejamy kolejne 3 płatki w taki sposób, aby znalazły się w przerwie pomiędzy poprzednimi płatkami. Zielony pasek smarujemy klejem i oklejamy dół żółtego kwiatu. Dołączamy patyczek do szaszłyków i kontynuujemy oklejanie do samego dołu. Przyklejamy 3 liście u dołu i oklejamy sam dół ponownie zielonym paskiem w celu wzmocnienia. Rozchylamy lekko liście i płatki kwiatu. Sam kwiat zaginamy około 1 cm od górnego końca łodyżki. Taki żonkil długo nie zwiędnie i będzie ozdobą np. świątecznego stołu.

Materiały:

  • patyczek do szaszłyków
  • żółta i zielona bibuła
  • klej

Narzędzia:

  • ołówek
  • nożyczki
  • 2 piaski z gwiazdkowymi zatyczkami

żonkil z bibuły