Z zielonej bibuły wycinamy kilka pasków o szerokości około 2,5 cm. Posłużą one do oklejenia łodygi. Nowy kawałek zielonej bibuły składamy 2 razy na szerokość 7 cm. Naklejamy na siebie tworząc 3 warstwy. Odcinamy i wycinamy 3 długie liście. Wnętrze żółtego środka (tuby) przy prostej krawędzi smarujemy klejem. Umieszczamy wewnątrz pręciki i sklejamy formując kształt kielicha. Końce 3 płatków smarujemy klejem i przyklejamy do kielicha. Przyklejamy kolejne 3 płatki w taki sposób, aby znalazły się w przerwie pomiędzy poprzednimi płatkami. Zielony pasek smarujemy klejem i oklejamy dół żółtego kwiatu. Dołączamy patyczek do szaszłyków i kontynuujemy oklejanie do samego dołu. Przyklejamy 3 liście u dołu i oklejamy sam dół ponownie zielonym paskiem w celu wzmocnienia. Rozchylamy lekko liście i płatki kwiatu. Sam kwiat zaginamy około 1 cm od górnego końca łodyżki. Taki żonkil długo nie zwiędnie i będzie ozdobą np. świątecznego stołu.
Materiały:
- patyczek do szaszłyków
- żółta i zielona bibuła
- klej
Narzędzia:
- ołówek
- nożyczki
- 2 piaski z gwiazdkowymi zatyczkami