Z tekturki wycinamy 4 koła (2 mniejsze i 2 większe). Na ich podstawie powstaną głowa i tułów kurczaka. W środku wszystkich czterech kół wycinamy otwory w taki sposób, aby otrzymać okręgi o szerokości 1,5 cm.. Żółtą bibułę tniemy na plastry o szer. 2 cm. Rozwijamy i skręcamy na całej długości. Pomiędzy dwa okręgi (pierścienie) z tekturki wkładamy nitkę i przewiązujemy ją jeden raz (nie na supeł). Końce nitki powinny być na zewnątrz. Do okręgu musimy dodać jeszcze złożony na pół drucik w taki sposób, żeby był zaczepiony za nitkę. Skręconą bibułę owijamy wokół pierścienia z tektury tworząc wiele warstw. Możemy owijać kilka "nitek" na raz. Wkładamy nożyczki lub nuż między pierścienie i rozcinamy bibułę po zewnętrznej stronie uważając, żeby nie powypadała ze środka. Teraz mocno ściągamy i związujemy sznurek, który znajduje się pomiędzy pierścieniami. Rozcinamy i usuwamy pierścienie. Otrzymaliśmy pompon z bibuły. 

Mniejszy i większy pompon łączymy ze sobą związując sznurki. Końce drucika składamy na kształt pazurów kurczaka. Z żółtej bibuły robimy 2 kuleczki, przyklejamy do mniejszego pompona wraz z oczkami. Z czerwonej kartki wycinamy mały kwadracik. Składamy go dwa razy na pół po przekątnej. Dwa wierzchołki zaginamy i przyklejamy dzióbek do głowy.

Materiały:

  • żółta bibuła
  • 2 kawałki muliny (około 20 cm)
  • pomarańczowy drucik kreatywny
  • czerwona kartka papieru
  • 2 oczka
  • tekturka
  • klej (klej magiczny)
  • nożyczki / nożyk do tapet

 Kurczak z bibułyKurczak wielkanocny