Jak zrobić wianek z bibułyZ bibuły odcinamy kawałek o wymiarach ok. 9 cm x 25 cm. Składamy go na pół a następnie na trzy. Nacinamy wzdłuż zgięć mniej więcej do połowy (około 4cm). W podobny sposób nacinamy 4 razy prostopadle do krótszej krawędzi. Końce 5 utworzonych pasków zaokrąglamy nożyczkami. Nienaciętą część bibuły smarujemy klejem i składamy na około 2 cm. Cały pas bibuły przecinamy na pół, a następnie naklejamy połówki na siebie. Dzięki temu kwiat będzie pełniejszy.

Czytaj więcej...

Pompony z bibułyBibułę przecinamy na pół. Składamy wierzchołek do przeciwległej krawędzi zaznaczając szerokość. Składamy pas bibuły w kwadratową harmonijkę o zaznaczonej szerokości. Przecinamy bibułę wzdłuż zgięć. Powtarzamy od początku dla drugiej połowy bibuły. Pierwszą warstwę składamy na pół. Krawędzie składamy do połowy. Nacinamy krawędzie (przez wszystkie warstwy) prostopadle do złożenia zatrzymując się przy pierwszej linii. Nacięcia powinny być co około 5-7 mm. Składamy całość w harmonijkę wzdłuż nacięć.

Czytaj więcej...

Maki z bibuły prasowanejZ bibuły prasowanej wycinamy po około 10 płatków mniejszych i większych. Z kartonu wycinamy 3 duże (ok. 8 cm średnicy) koła i 3 małe (ok. 1,5 cm średnicy). W środku dużych kół rysujemy mniejszy okrąg ok. 1,5 cm średnicy. Dzielimy go na 12 części. Przecinamy koło do połowy, a następnie wykonujemy pozostałe 11 nacięć wewnątrz małego okręgu. Naklejamy na siebie brzegi koła tworząc stożek.

Czytaj więcej...

Róża z bibułyOdcinamy z bibuły pasek o szerokości 6 cm. Odwijamy kawałek. Z prawej strony zaginamy rożek do siebie. Trzymając za ten rożek kciukiem i palcem wskazującym prawej ręki zaginamy znów do siebie. W tym momencie chwytany tuż obok dwoma palcami lewej ręki a prawą odginamy do tyłu.

Czytaj więcej...